آموزش مهارت به دانش آموزان

پرسش مهر 97
  • خانه
  • درباره من
  • تماس با من

آموزش مهارت به دانش آموزان

پرسش مهر 97

آموزش مهارت به دانش آموزان

خلاصه آمار
کلمات کلیدی

مهارت-پرسش مهر

پرسش مهر-مهارت

مهارت-دانش-پرسش مهر

بایگانی
  • دی ۱۳۹۷  (۳)
  • آذر ۱۳۹۷  (۸)
آخرین مطالب
  • ۹۷/۱۰/۱۱
    دبستان، نقطه آغاز آموزش مهارت دوست یابی
  • ۹۷/۱۰/۰۸
    آموزش مهارت های پایه حرکتی از طریق بازی
  • ۹۷/۱۰/۰۱
    اهمیت یادگیری مهارت‌های ارتباطی در دوران مدرسه
  • ۹۷/۰۹/۲۴
    مهارت های ریاضی در کودکان چطور بدست می آید؟
  • ۹۷/۰۹/۱۹
    17 مهارت زندگی برای آموزش مسئولیت پذیری به کودکان
  • ۹۷/۰۹/۱۹
    چهار بازی مهارتی برای کودکان
  • ۹۷/۰۹/۱۱
    آموزش مهارت نه گفتن به کودکان
  • ۹۷/۰۹/۰۶
    فرق بین دانش و مهارت چیست؟
  • ۹۷/۰۹/۰۶
    مهارت یعنی چه؟
  • ۹۷/۰۹/۰۶
    پرسش مهر رئیس جمهور در سال 97-98
پیوندهای روزانه
  • پاسخ به سوالات وبلاگ نویسان
  • آخرین وبلاگ های به روز شده
  • زندگی به سبک بیان!
پیوندها
  • انیمیشن مهارتهای زندگی
  • آموزش و پرورش استان فارس

۳ مطلب در دی ۱۳۹۷ ثبت شده است

دبستان، نقطه آغاز آموزش مهارت دوست یابی

«هیچ کس مرا دوست ندارد» یا « کسی در مدرسه با من دوست نمی شود»، جملاتی کوتاه هستند که بیان آن از سوی دانش اموزان بر دل نگرانی های والدین می افزاید و ضرورت آموزش مهارت دوست یابی را برای پر کردن خلاء ها و افزایش توانمندی های فردی و اجتماعی دانش اموزان پررنگ می کند.

بی تردید دوست یابی یک مهارت است، مهارتی که کارشناسان آموزشی و تربیتی برخورداری از آن را یک سوپاپ اطمینان برای کاهش آسیب های اجتماعی می دانند.

همچنین به باور این کارشناسان، هر چند داشتن دوست خوب بر سلامت روان دانش آموز تاثیر می گذارد و در زندگی آینده او نقش مهمی ایفا می کند، اما باید اجازه داد که دانش آموز با مهارت های دوست یابی که خود آموخته است، این دوست را انتخاب کند.


دبستان، نقطه آغاز آموزش مهارت دوست یابی

دوست یابی، نقطه آغاز ایجاد روابط اجتماعی است، مهارتی که اگر به موقع آموزش داده شود، از بار آسیب های اخلاقی و روحی روانی در فردای زندگی می کاهد. موضوعی که محمود اوحدی کارشناس آموزشی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا بر آن تاکید کرد و گفت: از 4 سالگی به بعد، کودکان معنای دوستی و این که در بازی ها می توانند با دیگری همبازی شوند را می فهمند چرا که تا پیش از این، بازی ها به صورت موازی و به گونه ای است که هر کسی برای خود بازی می کند.

وی بهترین زمان انتقال و آموزش ویژگی های دوست خوب به کودکان را دوران دبستان عنوان و خاطرنشان کرد: باید در نظر داشت که نحوه آموزش دوست یابی به کودکان در مدرسه متفاوت است. چرا که با دو نوع کودک سرو کار داریم، کودکی که به مهدکودک رفته و نخستین تجربه دوستی و رعایت حال دیگران را در آن جا آموخته و کودکی که در کنار اعضای خانواده بزرگ شده و بواسطه رفتارهای والدین و توجه بیش از حد آنان، مفهوم مشارکت و همراهی با دیگری را کمتر فرا گرفته است. پس معلمان مدرسه باید در نحوه آموزش مهارت دوستیابی به این نکته توجه کنند.

اوحدی افزود: نکته دیگری که باید به آن توجه شود این است که کودکان تا پیش از سن مدرسه، دوستان زیادی دارند و با هر کسی که با او بازی کند دوست می شوند اما از برهه ای، این دوستی ها بر اساس یکسری هدف های دیگر پایه ریزی می شود و در آن پارامترهای دیگری هم به کار می آید. به عنوان مثال، هم مسیر و هم سرویس بودن.

این کارشناس آموزشی یادآور شد: پس سیر مهارت دوست یابی باید از سنی باشد که کودک مفهوم روابط اجتماعی را درک می کند و متوجه می شود اگر با دیگری همدلی کند دوست می شوند.

اوحدی درباره نقش اولیای خانه و مدرسه و همسالان در دوستیابی دانش آموزان که باید به آن دقت و توجه ویژه کرد هم اظهار داشت: دخالت والدین در فرایند دوست یابی به بیان ملاک انتخاب یک دوست خوب بسنده می شود و باید از اجبار در انتخاب یک فرد مشخص و ملاک های پیش ساخته بپرهیزند.

اما نقش معلمان در این جا پررنگ تر است چرا که حرف شنوی دانش آموزان از اولیای مدرسه بیش از والدین است، موضوعی که اوحدی بر آن تاکید کرد و گفت: در کتاب ها مطالعات اجتماعی تا پایه ششم ابتدایی بحث دوست یابی مطرح و مهارت نه گفتن آموزش داده می شود اما این کفایت نمی کند و مهارت دوست یابی باید به صورت شفاهی هم مطرح شود.

وی افزود: در این میان، گروه همسالان به دلیل این که در میان آنان نصیحت کمرنگ است و مقایسه وجود ندارد تاثیرگذارتر هستند. پس همسالان هم می توانند خلاقیت و ابتکار و تجربه را به بچه ها بیاموزند و هم بدآموزی را.                          

راهکارهای تعلیم مهارت دوستیابی به دانش آموزان

اصغر کیهان نیا کارشناس امور حقوقی و تربیتی هم در گفت و گو با ایرنا، درباره آموزش شیوه های صحیح دوست یابی گفت: اولیای خانه و مدرسه باید به جای مدیریت آمرانه که تحکم و دستوری است، با مدیریت مشارکتی، نقش همسالان و دوستان خوب را برای فرزندان و دانش آموزان توضیح دهند تا آنان با بهره مندی حداکثری از رابطه با گروه همسالان مناسب، آسیب های حداقلی دریافت کنند.

وی یکی از وظایف پدر و مادر را مراقبت و دقت در رابطه های دوستانه فرزندانشان عنوان کرد و افزود: والدین در عین حال که باید به انتخاب فرزند احترام بگذارند، لازم است دوستان او را به خانه دعوت کنند تا با آنها و والدین آنها آشنا شوند. به هر حال مهم ترین مساله این است که به فرزند نشان دهند چگونه می تواند هم دوست خوبی باشد و هم دوست مناسب پیدا کند.

کیهان نیا در توصیه به والدین، یکی از راه های انتخاب دوست مناسب را 'خرد کردن' اوقات فراغت نوجوانان در مکان های فرهنگی و هنری و ورزشی عنوان و خاطرنشان کرد: دانش آموزان، اگر به محیط های ورزشی یا هنری مانند عکاسی، نقاشی، سفالگری و غیره فرستاده شوند خودبه خود به واسطه افزایش آگاهی دوستانی را می یابند که هم سطح و هم سلیقه و هم فکر خودشان هستند و در نتیجه خطری که ما فکر می کنیم جامعه یا دوستان ناباب به بچه ها انتقال می کنند کاهش می یابد.

وی اضافه کرد: باید با زبانی نرم به دانش آموزان آموخت که دوستان خوب می توانند تجربه، آگاهی و مهارت بیشتری به ما بدهند.

کیهان نیا همچنین اظهار داشت: به والدین توصیه می کنیم که اصراری بر دوستی فرزند خود با شخص خاص نداشته باشند و به علاقه خود کودک در انتخاب دوست اهمیت دهند. می توانند با همبازی شدن با فرزند، مهارت های دوستیابی را به او بیاموزند و تلاش کنند در هر فرصت مناسبی بهانه یا دلیلی برای گفت و گو فرزندشان با دیگران به وجود آورند.

وی افزود: در پاره ای موارد، کودک و نوجوان درونگرا است و از تنهایی خود لذت می برد، توصیه می کنیم که والدین خیلی اصرار نکنند که دوست انتخاب کند.

تاکید بر مشخصات یک دوست و تاثیراتی که بر زندگی حال و آینده افراد دارد، راهکار آموزشی دیگری است که به بیان کیهان نیا، معلمان و نظام آموزشی کشور بهترین بستر بیان آن هستند که می توانند رهایی از تنهایی، احساس امنیت بیشتر و بهره مندی و تبادل تجربیات را از خصوصیات و مزایای داشتن یک دوست خوب عنوان کنند.

کارشناس امور حقوقی و تربیتی تصریح کرد: مدرسه به عنوان خانه دوم دانش آموزان، نقش بسزایی در این گونه موارد دارد. اولیای مدرسه می توانند دوستی های خوبی بین دانش آموزان ایجاد و از رفتارهای نامناسب بین آنها جلوگیری کنند. باید بیاموزند که دوست خوب مانند عطر خوب و فضای خوب است که احساس شای و نشاط و سرزندگی می دهد.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۱ دی ۹۷ ، ۰۹:۴۳
اعظم آقایی

آموزش مهارت های پایه حرکتی از طریق بازی

بازی های ورزشی


 Ø¢Ù…وزش مهارت های پایه حرکتی از طریق بازی

مقدمه

مهارت های حرکتی پایه مثل دویدن، پریدن، پرتاب کردن و گرفتن شی مهارت هایی هستند که کودکان را برای ورزش و بازی کردن آماده می سازد. اما چون کودکان نمی توانند خود به خود مهارت های حرکتی را در خود پرورش دهند، لازم است که به شیوه های گوناگون فرصت کافی در اختیار آن ها قرار گیرد تا بتوانند مهارت های خود را تمرین کنند. در ادامه به چند نمونه بازی که هدف اصلی از اجرای آن ها تمرین مهارت های پایه حرکتی است، اشاره می شود.

1- برای هر یک از دانش آموزان یک خط مستقیم به طول تقریبی 10 متر به وسیله گچ روی زمین رسم کنید. از آن ها بخواهید که مانند یک بندباز روی خطوط قرار بگیرد و به شکل های متفاوت حرکت کنند. مثلاً به جلو راه بروند، عقب عقب و یا به پهلو حرکت کنند.

 

2- بازی شماره 1 را به شرط این که طول خط را با حداقل گام برداری طی کنند، اجرا کنید ( مثلاً با 6 گام.)

 

3- به وسیله گچ دایره بزرگی وسط فضای بازی رسم کنید. دانش آموزان باید در فضای خارج از این دایره، با گام های بلند قدم بردارند و مراقب باشند که با یکدیگر برخورد نکنند. زمانی که معلم اعلام می کند:" کنار هم "، دانش آموزان با نوک پنجه و پاورچین به سوی داخل دایره حرکت می کنند. آن ها باید سعی کنند، هنگام ورورد به فضای داخلی دایره با یکدیگر برخورد نکنند. وقتی که معلم اعلام می کند:" قدم های بلند "، دانش آموزان باید به فضای خارج از دایره بروند.

 

4- معلم به وسیله نشانه ای ( مثلاً یک مخروط یا پرچم ) یک ایستگاه قطار درست می کند. هر کودک با همبازی خود در این فعالیت شرکت می کند. او دست همبازی خود را می گیرد و هر دو در حالی که راه می روند، اطراف ایستگاه حرکت می کنند. آن ها باید مراقب باشند که به گروه های دیگر برخورد نکنند. زمانی که معلم اعلام می کند: " قطار وارد ایستگاه می شود ..."، کودکان باید به ایستگاه قطار باز گردند، روی دو پا بنشینند و کف دست های خود را بین پاها روی زمین قرار دهند. معلم می تواند به جای گفتن عبارت بالا، از پرچم های رنگین استفاده کند.

پرچم قرمز نشانه ورود قطار به ایستگاه و پرچم سبز نشانه خروج قطار است. قطار می تواند به صورت دیگری نیز درست شود. یکی از کودکان پشت سر همبازی خود قرار می گیرد و در حالی که کمر او را با دست گرفته است، شروع به حرکت می کند. معلم می تواند هر یک از بخش های فضای بازی را به وسیله نشانه های رنگی علامت گذاری کند. مثلاً رنگ های زرد، سبز، آبی و قرمز. او با اعلام رنگ مورد نظر خود، از کودکان ( قطارها ) می خواهد که به سمت ایستگاه مورد نظر حرکت کنند. به طور مثال، وقتی که معلم می گوید: " ایستگاه زرد "، بچه ها به سوی بخشی از فضای بازی که با رنگ زرد مشخص شده است، حرکت می کنند.

 

5- معلم دو عدد طناب را در کنار یکدیگر، روی زمین قرار می دهد؛ به شکلی که دو سر طناب ها از یک طرف نزدیک به هم و از طرف دیگر با یکدیگر فاصله داشته باشند. به این ترتیب، روی زمین یک " رودخانه " ایجاد شده است. کودکان باید از روی این رودخانه، یک بار از طرف باریک و بار دیگر از طرف پهن بپرند. در صورت لزوم می توانید در فضای بین دو طناب ( رودخانه ) یک نشانه قرار دهید ( مانند سنگی که در بستر رودخانه قرار دارد). کودکان می توانند روی نشانه بپرند و با پرشی دیگر از عرض رودخانه عبور کنند.

 

6- مانند بازی قبل، معلم 2 عدد طناب بازی را در کنار یکدیگر با فاصله کم تری نسبت به بازی شماره 4 ( یعنی به صورت موازی ) روی زمین قرار می دهد. کودکان باید پاهای خود را باز کنند و خارج از فضای بین دو طناب بایستند، سپس پاهای خود را جفت کنند و به فضای داخل بین دو طناب و پرش با پاهای بسته در داخل فضای بین دو طناب را ادامه می دهند.

 

7- معلم به کمک یک طناب بازی، دایره ای روی زمین می سازد، یا این که از نشانه های مخصوص کمک می گیرد. کودکان دور تا دور این دایره لی لی می کنند. وقتی که یک دور تمام شد، پای خود را عوض می کنند و با پای دیگر دور تا دور دایره لی لی می کنند.

 

 

منبع :

مجموعه کتاب های " sport for all " از مجموعه تولیدات انتشارات مدرسه/ ترجمه جواد آزمون و ماندانا آجودان.

مجله رشد آموزش ابتدایی ، شماره 5

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۸ دی ۹۷ ، ۲۲:۵۵
اعظم آقایی

اهمیت یادگیری مهارت‌های ارتباطی در دوران مدرسه

بسیاری از افراد آنقدر که به یادگیری مهارت‌های هوشی مثل خواندن، نوشتن و ریاضی در دانش‌آموزان توجه دارند، به مهارت‌های ارتباطی آنچنان توجهی ندارند. در صورتی که یادگیری این مهارت‌ها اهمیت بیشتری دارد.

پژوهشگران معتقدند که دانش‌آموزان برای موفقیت در مدرسه و دانشگاه به یادگیری مهارت‌های غیر هوشی هم نیاز دارند. به مهارت‌های غیر هوشی مهارت‌های نرم یا مهارت‌های ارتباطی هم گفته می‌شود. این مهارت‌ها شامل ویژگی‌های حسی، رفتاری و اجتماعی می‌شوند. این مهارت‌ها کمک می‌کند تا دانش آموزان در رهبری، مدیریت، کارهای گروهی و پشتکار قدرت پیدا کنند.

اهمیت یادگیری مهارت‌های ارتباطی

تاکنون ارتباط بین یادگیری مهارت‌های هوشی و موفقیت تحصیلی اثبات شده است. اما یادگیری مهارت‌های آموزشی هم اهمیت بسیاری دارد. برای مثال در پژوهشی ثابت شده که توانایی مدیریت فردی بیش از میزان بالا بودن آی کیو در موفقیت تحصیلی تاثیر گذار است.

اخیرا هم مشخص شده است که دانش‌ آموزان مهارت‌های ارتباطی پایین‌تری دارند کمتر از سایر افراد تمایل به ادامه تحصیل دارند و در دوران مدرسه دیپلم ترک تحصیل می‌کنند. افرادی هم که عامل باخت‌‌ها و موفقیت‌های خودشان را دیگران می‌دانند، افرادی هستند که مهارت‌های ارتباطی پایینی دارند.

مهارت مهم ارتباطی که باید آموخت، مهارت خودمدیریتی است. در صورتی که دانش آموزان توانایی مدیریت خودشان و توانایی‌ها و ضعف‌هایشان را نداشته باشند، در سال تحصیلی با مشکل روبرو می‌شوند و نمی‌توانند خودشان را با برنامه کلاسی هماهنگ کنند. خود مدیریتی شامل مدیریت زمان، مسئولیت پذیری، برنامه ریزی و سختکوشی می‌شود.

هیچ وقت برای یادگیری مهارت‌های ارتباطی دیر نیست

به طور معمول مهارت‌های ارتباطی را باید در سنین پایین آموخت اما هیچ وقت برای یادگیری دیر نیست. با انجام چند تمرین می‌توان به مقدار زیادی چنین مهارت‌هایی را ارتقا داد.

مهارت‌های مورد نیاز را بشناسید

از دوست یا مشاوری بخواهید که نوع رفتار شما را بررسی کنند و به شما بگویند که در چه زمینه‌ها و مهارت‌هایی ضعف دارید. در ادامه به دنبال ارتقای خود در آن مهارت‌ها باشید. در نهایت باید این مهارت را در زندگی خود به کار ببندید. اما برای اینکه به خوبی خودتان را ارتقا بدهید ابتدا باید یاد بگیرید که چطور انتقادپذیر باشید و از بازخوردها به بهترین نحو استفاده کنید.

نوشته شده توسط محسن خسروجردی

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۱ دی ۹۷ ، ۱۹:۴۹
اعظم آقایی
ساخت وبلاگ در بلاگ بیان، رسانه متخصصان و اهل قلم